Suomi 100 vuotta – näistä 2017 muistetaan

Vuotta 2016 on manattu monissa julkaisuissa huonoimmaksi vuodeksi sitten miesmuistiin. Tosin muistimme on aika lyhyt ja tapaamme muistaa menneet vuodet usein parempina kuin ne olivatkaan, aika tekee temppunsa ja mieleen jäävät vain positiiviset asiat. Tapaamme muistella nykyisin 80-lukua ihanana aikana ja onnitella itseämme että saimme elää silloin, ”kun kaikki oli Suomessa vielä hyvin”. Teknologiset saavutukset ja elämää helpottavat ratkaisut nähdään toisinaan elämään kiemurrelleina pahiksina, vaikka todellisuudessa niiden avulla suomalaisten elämänlaatu on parantunut monta pykälää.

80-luvulla suomalaiset käyttivät usein ruokatuntinsa pankissa jonottaen tilinostoa tai maksujen laskua, automaatteja ei vielä ollut ja kaikki hoidettiin kassaneidin kanssa. Nykyisin pankkiasiat voi hoitaa milloin vain ja missä vain, nettiyhteyden avulla voi neuvotella oman yhteyshenkilön kanssa, maksaa laskuja, ottaa lainaa ja tehdä lähes kaikkia asioita, joita ennen hoidettiin pankissa.

Monenlaiset teknologiset ratkaisut ovat lisänneet suomalaisten vapaa-aikaa merkittävästi. Nyt on aikaa tavata ystäviä, harrastaa ja lomailla. Suomalaisen ulottuvilla on nykyisin kaiken maailman merkit ja tuotteet, ellei niitä löydy omasta kaupasta, voi tilaukset tehdä aina netin kautta. Suomalaisten asumismukavuudet ovat parantuneet, samoin ostovoima. Globalisaation myötä maailma on tullut Suomeen ja Suomi on avautunut myös maailmalle. Aika entinen ei enää palaa mutta kun asioita tarkastellaan, ei tämä nykyaikakaan niin huonoa ole.

Tuleeko vuodesta 2017 parempi kuin edellisestä?

Viime vuoden tapahtumia värittivät monet kansainväliset tapahtumat, joilla oli myös vaikutuksensa Suomeen. Globalisaation myötä kaikki maat ja alueet ovat yhä enemmin kytköksissä toisiinsa ja vaikutukset siirtyvät hyvissä ja huonoissa asioissa nopeasti alueelta toiselle. Lukuisat ilmiöt ja tapahtumat tuntuivat ravistelevan maailmaa ja moni huomasi, että kaikella on vaikutuksensa myös omiin nurkkiin asti.

Pakolaisvirrat nostattivat tunteita, samoin konfliktit Euroopan ulkorajojen läheisyydessä. Taloudellinen epävakaus aiheutti turvattomuutta samalla lailla kuin lisääntyneet terroristi-iskut Euroopassa. Ihmiset tuntuivat jakautuneen yhä vahvemmin eri leireihin monissa asioissa kuten politiikassa ja ihmisoikeuskysymyksissä.

Millaiseksi muodostuu kuluva vuosi? Huolimatta monista ongelmista, joita ihmiskunnalla on ratkaistavana, odotetaan vuodesta hyvää. Talous on näyttänyt hienoista toipumisen merkkiä Suomessa ja muutamissa muissakin maissa. Monet ovat myös halukkaita vaikuttamaan yhä aktiivisemmin ja auttamaan pyyteettömästi. Viime vuosien tapahtumat ovat saaneet myös ihmiset kiinnittämään enemmin huomiota pehmeisiin arvoihin.

Nyt arvostetaan hiihtoretkiä puhtaassa luonnossa, piknikkiä Saimaan saareen soutuveneellä ja kotiseutumatkailua. Kaiken ei tarvitse olla hienoa, suurta ja loisteliasta, riittää kun on aikaa läheisille ja mahdollisuus nauttia mielenrauhaa nostattavista asioista. Aineellisten asioiden sijaan pinnalle ovat nousseet toisenlaiset arvot.

Pehmeiden arvojen äärellä

Jos ennen haluttiin pönkittää omaa vaurautta erilaisin tuottein ja tavaroin, halutaan nyt yhä enemmin huoltaa omaa kehoa ja mieltä. Viime vuosien aikana moni on jopa uudelleenkouluttanut itsensä ammattiin, jossa hoidetaan kyseisiä asioita. Reikihoitajat tai elämäntapavalmentajat olivat tuntemattomia käsitteitä viime vuosikymmenellä. Vuosi 2017 tulee varmasti vahvistamaan suuntausta entisestään.

Pehmeiden arvojen aikakaudella ei tarvitse rehkiä kehoa äärirajoille eikä eniten ylitöitä painava ole paras. Nyt joogataan, kuunnellaan kehoa ja otetaan vastaan mieluummin aikaa kuin rahaa. Keskittyminen ja hetkestä nauttiminen ovat nousseet yhä tavoitellummiksi asioiksi ja lähellä olevat asiat nähdään nyt toisin kuin ennen. Enää ei tarvitse lähteä aina merta edemmäs kalaan kun monet asiat löytyvät jo rinnalta, jos niitä malttaa oppia tutkimaan.

Ristiriidat nousussa

Suomessa kuten monissa muissakin maissa jyrkät mielipiteet nostavat päätään, ehkäpä kuluva vuosi voisi olla myös otollinen liennytykseen. Jospa jyrkkien mielipiteiden välille saataisiin rakennettua neuvotteluyhteys ja jokainen oppisi taas katsomaan itseään peiliin. Tavat turvallisen yhteiskunnan kehittämiseksi voivat olla erilaisia mutta tavoitteiden pitäisi ainakin hahmottua kaikilla samanlaisiksi. Suomi tarvitsee erilaisia moniosaajia tulevaisuudessakin, ja nettipalstojen kähinöintiin kuluva energia pitäisi pystyä kanavoimaan sinne missä sitä tarvitaan.

Ristiriitaiselta vaikuttavassa nykyajassa on kuitenkin paljon positiivisuutta. Suomessa asuu korkeasti koulutettu väestö, jolla on kova halu säilyttää maa yhtenä maailman parhaimpana paikkana asua. Yhteistyöllä ja yhteen henkeen puhaltamisella saadaan taatusti paljon hyvää aikaan. Jospa alkajaisiksi opeteltaisiin kuuntelemaan vastapuolen ajatuksia ja keskustelemaan ilman vihapuheita ja parjaamista.

Suomella sata lasissa

Suomi juhlii 100 itsenäistä vuotta. Juhlallisuudet ovat jo alkaneet ja ne tulevat huipentumaan loppuvuodesta. Kyseessä on juhlavuosi, jonka aikana on tarkoitus muistaa miten tähän on päästy ja tunnustella kuinka tulevaisuudessakin voitaisiin ylpeänä juhlia taas Suomen itsenäisyyttä. Nykyisin on vaikea ennakoida mitä tulevaisuus tuo tullessaan, sillä muutokset ovat olleet viime aikoina nopeita. Jotain hyvin historiallista olemme kuitenkin todistamassa ja parhaillaan puhaltavat muutokset tuulet.

Toisaalta jännittää ja tekisi mieli hypätä takaisin edelliseen vuoteen mutta toisaalta taas muutokset tuovat tullessaan useimmiten hyvää. Jos suomalaiset osaavat nyt ohjailla kelkkaan muutoksessa yhteisvoimin, on tuloksena taatusti jotain odottamisen arvoista. Vedetään siis syvään henkeä ja otetaan katse rohkeasti kohti tätä hetkeä.