Moni asia on Suomessa hyvin

Kun pakkanen paukkuu ja aamu alkaa auton raappauksella, toivoisi moni suomalainen olevansa sillä hetkellä jossain hyvin kaukana. Kaukana auringossa, jossa elämä olisi taatusti vähemmin stressaavaa ja rennompaa. Ei ainaisia sääntöjä, pakkasia, lämmityskuluja, elämäänsä kyllästyneen näköisiä kanssaeläjiä odottamassa bussia puhumatta toisilleen mitään. Jossain muualla, missä aurinko paistaa kaikki tuntuu pakkasaamuna paremmalta.

Suomalaisilla on mahdollisuus matkustella nykyisin eri maissa, ja monet nuoret reissaavat rinkka selässä Aasiassa ja perheet suuntaavat heille suunnattuihin lomakohteisiin, Euroopan kaupunkeihin tai harrastelomille. Tutuksi tulleet toisenlaiset elämäntavat, ruokakulttuuri ja maisemat houkuttelevat. Moni miettii puolitosissaan katsellessaan auringonlaskua thaimaalaisella hiekkarannalla voisiko elämä olla aina tällaista? Pehmeää hiekkaa, vihreää currya huokeaan hintaan ja loputtomia auringonlaskuja ja hymyjä.

Totuus iskee arjessa

Suurin osa ulkosuomalaisista on kokenut uuteen kulttuuriin sopeutumisen haastavaksi. Riittämättömät lämmitysjärjestelmät, epätasa-arvoinen koulutusjärjestelmä, byrokratia ja aikataulukäsitykset ovat muutamia esimerkkejä asioista, jotka tulevat joskus yllätyksenä uudessa maassa, jossa kaiken piti olla pelkkää aurinkoa. Lomaunelmien taakse kätkeytyy toisenlainen todellisuus, jossa työelämä, päivähoito ja kilpailu paikasta auringosta on huomattavasti stressaavampaa kuin auton raappaaminen pakkasessa.

Suomalaisessa yhteiskunnassa on totuttu melko huolettomaan ja turvalliseen arkeen. Ulkomaalaiset Suomessa ihmettelevät koteja, joissa voi kävellä ilman sukkia vaikka ulkona on -25 astetta pakkasta, lapsia pyöräilemässä yksin kouluun, loputtomia vihreitä metsäaukeita, hiljaisuutta ja rauhaa. Suomalaisesta sääntöviidakosta saadaan aikaan monia vitsejä mutta todellisuudessa moni maassa vieraileva ulkomaalainen ottaisi sen mielellään vastaan, jos Suomesta saisi kylkiäisinä elämänlaatua nostavat asiat. Mitä ne sitten ovat?

Koulutus ja terveydenhuolto

Maailmalla Suomi tunnetaan yhdestä maailman parhaimmasta koulutusjärjestelmästä. Viime aikoina koulutuksesta on jouduttu leikkaamaan mutta se kestää edelleen vertailussa loistavasti. Vain ani harvassa maassa voidaan sanoa, että julkinen koulutussektori on niin laadukas, ettei yksityiselle ole kysyntää.

Vuosittain koulutielle lähteville suomalaisille lapsille tarjotaan laadukasta, kehittävää ja verovaroin kustannettua opetusta. Suomessa opettajan ammatti on arvostettu, kun taas monissa muissa maissa opettajiksi ajaudutaan, ellei muualle päästä opiskelemaan. Monissa maissa vanhemmilla on vaikeuksia maksaa lasten yksityiskoulumaksuja, jotka saattavat nousta hurjiin lukemiin. Suomessa jokainen on samanarvoisessa asemassa koulutuksen suhteen, ja ahkeralla opiskelijalla on mahdollisuudet haluamaansa korkeakouluun olivat lähtökohdat sitten hyvät tai huonot.

Terveydenhuolto on ollut viime aikoina puheenaiheena koulutuksen tavoin. Uudistukset ja supistukset ovat saaneet monet huolestumaan tulevaisuuden hoitotasosta – säilyykö terveydenhuolto edelleen kaikille samanarvoisena? Viime vuosina yhä useampi on hankkinut itselleen tai perheelleen vakuutuksen yksityistä sairaanhoitoa varten. Kansainvälisessä vertailussa suomalainen terveydenhuolto on kuitenkin kestävällä pohjalla, sairaanhoitohenkilökunta on ammattitaitoista ja sairaanhoito tavoittaa kaikki suomalaiset. Moniin maihin verrattuna sekin on jo paljon. Kaikki potilaat hoidetaan eikä ketään jätetä heitteille.

Verotus hyvässä ja pahassa

Jos jotain, niin verotusta jaksetaan usein kiroilla. Tuntuu, että tilipussista iso osa hupenee verottajan kassaan. Kannattaa kuitenkin muistaa että verottajan pussista veroja ohjataan pitkälti yhteiseen hyvään. Korkeatasoiset kirjastot ja uimahallit ovat palveluita, joista suomalaiset voivat olla ylpeitä.

Erilainen harrastustoiminta tavoittaa tuhansia suomalaisia päivittäin ja siihen on mahdollisuus osallistua lähes kaikkien. Kaikki harrastukset eivät ole kalliita joten jokaisella on mahdollisuus päästä kokeilemaan liikunnaniloa. Yleissilmäys suomalaiseen ympäristöön kertoo hyvin hoidetuista puistoista, kevyen liikenteen väylistä, maanteistä ja yleisistä virkistysalueista. On siistiä ja puhdasta, yleisilme on huoliteltu.

Suomalaisen palkasta rahaa suuntautuu eläkerahastoihin ja sosiaalimaksuihin. Jokainen maksu lujittaa järjestelmää, jonka perimmäinen tarkoitus on ylläpitää yhdenvertaista elämää. Niin, että huolimatta perheen varallisuustasosta nuori voi kouluttaa itsensä hyvin ja hoidattaa terveyttään vaadittavalla tasolla. Tavallisessa arjessa unohdamme lukuisat tukipalvelut, jotka on rakennettu turvaamaan ihmisten arkea silloin kun omat voimat ehtyvät.

Vapaus ja vapaa-aika

Suomalaiset ovat onnekasta kansaa, mitä tulee vapaa-aikaan. Verrattain pitkät lomat ja vapaa-aika saavat monet ulkomaalaiset huokaamaan syvään. On talvilomaa, kesälomaa, pyhäpäiviä ja monenlaisia muita vapaita. Niiden ansiosta suomalaiset viettävät työpäivän jälkeen paljon aikaa harrastuksissa ja tavaten ystäviä, kun monissa maissa on tyydyttävä siihen, että pitkän työpäivän jälkeen kotiin ehtii vain vilkaisemaan jo nukkumassa olevia lapsiaan.

Vauraassa valtiossa asuvilla suomalaisilla on myös mahdollisuus matkustella ja tutustua sitä kautta muihin kulttuureihin ja suomalainen passi onkin kultakimpaleen arvoinen maailmalla. Siihen tarvitaan melko harvoin viisumia ja jos tarvitaan, ei sen hankkiminen ole suomalaisille ongelmallista. Suomalaisia pidetään maailmalla mukavina matkailijoina, he ovat niitä jotka harvemmin aiheuttavat ongelmia.

Ihmistä kunnioittavaa elämää

Suomalaisen yhteiskunnan suurin saavutus on ollut nostaa pieni maa nopeasti sodan jaloista ja melko varattomasta maatalousyhteiskunnasta korkeatasoista teknologiaa ja palvelusektoria pyörittäväksi hyvinvointiyhteiskunnaksi. Kansalaisille se tarjoaa ihmistä kunnioittavaa elämää.

Tämä tarkoittaa oppimisvaikeuksista kärsivän huomioimista ja auttamista, kehitysvammaisen tukemista kohti mahdollisimman normaalia ja omatoimista arkea, mielenterveysongelmista kärsivän hoitoa ja työttömän ohjaamista uudelleen koulutukseen. Työelämässä työntekijöillä on oikeuksia eikä pelkkää vastuuta. Ihmistä kunnioittava elämä kuuluu suomalaisen järjestelmän tavoitteisiin vauvasta aina vaariin asti.